۳۶ مطلب در ارديبهشت ۱۳۹۷ ثبت شده است

علل ، علائم و درمان سرطان پروستات


علل ، علائم و درمان سرطان پروستات تهیه گشت

علل ، علائم و درمان سرطان پروستات

 

تعریف

سرطان پروستات عبارت است از ایجاد سلولهای سرطانی در پروستات که می‌تواند باعث انسداد در دستگاه ادراری یامتاستاز به سایر اعضاء بدن شود. در کشورهای پیشرفته سرطان پروستات شایعترین سرطان پس از سرطان پوستو مرگ آورترین سرطان در مردان پس از سرطان ریه است.

 

علائم و نشانه ها

ممکن است علامت خاصی دیده نشود. علایم انسدادی معمولاً زودتر بروز می‌کند و شامل تکرر ادرار، احتباس ادرار،کاهش قطر و فشار جریان ادرار وقطره قطره شدن انتهای ادرار می‌باشد که مشابه علائم هایپرپلازی خوش‌خیمپروستات است. متاستازهای استخوانی میتوانند موجب درد شوند.

 

علل و عوامل خطرساز

علت آن دقیقاً مشخص نیست. اما زمینه ژنتیکی (سیاه پوستان آمریکا بیشتر مبتلا می‌شوند)، عوامل هورمونی(شانس بروز سرطان پروستات با گذشت سن بالا می‌رود و ممکن است به علت تغییرات هورمونی حاصله نظیر کمشدن مقدار آندرسترون و یا افزایش مقادیر سرمی استروژن و استرادیول باشد)، رژیم غذایی (مصرف زیاد چربی باایجاد تغییر در متابولیسم کلسترول و استروئید، شانس بروز سرطان را افزایش می‌دهد. مصرف سبزیجات یارنگدانه‌های سبز و زرد یک اثر حفاظتی از بروز سرطان پروستات دارد)، عوامل شیمیایی سرطان زا (تماس با عواملشغلی و محیطی شانس بروز سرطان را بیشتر می‌کند، شغلهایی که شانس بروز سرطان را بیشتر می‌کنند شاملکارگرانی که با کودها، بافتنیها و لاستیک سر و کار دارند، تماس با باتری‌های حاوی کادمیوم و ویروس‌ها (با مشاهدهویروس در بافت سرطانی پروستات توسط میکروسکوپ الکترونی) را در بروز سرطان پروستات موثرمی‌دانند.اپیدمیولوژی نشان داده است که عوامل وراثتی در ده درصد موارد نقش دارد.

 

درمان سرطان پروستات

درمان بیماری

متاستاز به نواحی دیگر در صورت عدم درمان.

بنابراین اگر بزرگ شدن پروستات توسط پزشک کنترل نشود، می تواند به مرور زمان فرد را به شدت دچار مشکلات سلامتی کند؛ مشکلاتی از قبیل عفونت دستگاه ادراری، آسیب به کلیه ها یا مثانه، سنگ مثانه و بی اختیاری ادرار. گاهی برای درمان از عمل جراحی استفاده می شود و کل غده پروستات توسط عمل جراحی برداشته می شود که اغلب هم فرد از علایم و نشانه های بیماری رهایی می یابد، اما این عمل می تواند فرد را دچار ناتوانی جنسی کند، بنابراین بهتر است عمل جراحی آخرین راه حل باشد و از روش های درمانی دیگر کمک گرفت. فلز روی یکی از عناصر کمینه (عنصری که مقدار کمی از آن برای رشد طبیعی موجودات زنده لازم است) مهم است و در رشد و تمایز سلول ها نقش حیاتی به عهده دارد.

فلز روی برای درمان پروستات های ملتهب یا بزرگ بسیار مفید است. بررسی ها نشان داده است که کمبود روی بر بزرگ شدن پروستات اثر دارد. بنابراین خوردن غذاهای حاوی روی یا خوردن مکمل های روی توصیه می شود.

همچنین خوردن گوجه فرنگی نیز بسیار مفید است. تحقیقات دانشگاه هاروارد روی ۴۷هزار مرد نشان داد آنهایی که هر هفته ۱۰عدد گوجه فرنگی می خوردند، ۵۰درصد کمتر به سرطان پروستات مبتلا شدند، در واقع خوردن گوجه فرنگی احتمال ابتلا به سرطان پروستات را کاهش می دهد. محققان معتقدند که این کاهش احتمال ابتلا به سرطان به دلیل وجود «پیگمان» در گوجه فرنگی است. «پیگمان» قوی ترین و موثرترین کاروتن است که تاکنون کشف شده و دلیل قرمزی رنگ گوجه فرنگی است.

 

پیشگیری

با توجه به اینکه اندازۀ پروستات بعد از سن حدود ۴۵ تا ۵۰ سالگی شروع به رشد می کند به افراد بالای این سنتوصیه می شود هر روز یک گوجه فرنگی خام مصرف کنند. لیکوپن یکی از آنتی‌اکسیدانهای مهم موجود در گوجهفرنگی است که می‌تواند از بروز سرطان پروستات پیش‌گیری کند. اندازه گیری PSA در مردان بالای چهل سال برایغربالگری و شناسایی این سرطان در مراحل اولیه توصیه میشود. مواردی که ممکن است قبل از بروز سرطانپروستات رخ دهند.

۲۴ ارديبهشت ۹۷ ، ۱۲:۲۲ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
رضا حسینی

علل ، علائم و درمان سرطان سینه (پستان)


علل ، علائم و درمان سرطان سینه (پستان) گرداروی شد

علل ، علائم و درمان سرطان سینه (پستان)

 

تعریف

سرطان پستان یا چنگار پستان یکی از سرطان‌های شایع است. طبق محاسبات انستیتو ملی سرطان ایالات متحده آمریکا، از هر هشت زن یک نفر در زندگی خود مبتلا به سرطان پستان می‌شود. این سرطان در صورتی که به موقع تشخیص داده‌شود به راحتی قابل درمان است. در صورت متمرکز بودن بافت سرطانی معمولاً از ترکیبی از عمل جراحی (لامپکتومی)، شیمی درمانی، و رادیوتراپی استفاده می‌گردد. ماموگرافی نیز در تشخیص این بیماری نقش محوری دارد. انواع کارسینومی که از سلول های مجرا منشا گرفته باشد و سرطانی را که عامل آن سلولهای لوبول می‌نامند. بندرت سرطان پستان در مردان نیز مشاهده می‌شود.

 

علائم و نشانه ها

علائم سرطان پستان شامل این موارد هستند:

وجود توده و یا افزایش ضخامت در پستان و یا ناحیه زیر بغل

ترشح شفاف یا خونی از پستان

پوسته‌ریزی در نوک پستان

فرورفتن نوک سینه به داخل

قرمزی و یا تورم سینه

فرو رفتگی پوست پستان که در آن پوست، حالتی شبیه به پوست پرتقال پیدا می‌کند.

وقوع تغییر شکل پستان که موجب متفاوت شدن آن با پستان دیگر شود.

تحریک پوست یا تغییراتی مثل چروک شدن، فرورفتن، پوسته پوسته شدن، یا چین و چروک

گرمی، قرمزی، و تورم همراه با جوش و دانه‌دانه شدن پوست پستان

زخم در پوست پستان که بهبود پیدا نکند.

 

علل و عوامل خطرساز

سن بالا

سطح بالای فاکتور رشد شبه انسولینی در خون زنان پیش از یائسگی

*سطح بالای استروژن در خون زنان قبل از یائسگی

*سابقه سرطان پستان در فامیل

*سابقه قبلی ابتلا به سرطان سینه و یا برخی موارد غیر طبیعی دیگر در بافت سینه

*افزایش مواجهه زنان با هورمون استروژن که در شرایط زیر رخ می‌دهد:

بروز اولین دوره قاعدگی قبل از ۱۳ سالگی

یائسگی بعد از ۵۱ سالگی

استفاده از درمان جایگزینی هورمون با استروژن

افرادی که در طول زندگی باردار نشده‌اند و یا اولین بارداری آنها بعد از ۳۰ سالگی بوده‌است.

اضافه وزن و چاقی خصوصاً بعد از یائسگی

مصرف الکل

زندگی بی تحرک و فعالیت بدنی کم

عوامل بی اثر :هیچ رابطه علمی بین استفاده از هر گونه سینه‌بند با بروز سرطان پستان پیدا نشده است.

زنانی که ژن جهش‌یافته BRCA1 وBRCA2 دارند، ۳ تا ۷ برابر بیش‌تر از زنانی که فاقد این ژن‌ها هستند دچار سرطان پستان می‌شوند.

 

درمان بیماری

درمان بستگی به درجه بدخیمی و مرحله گسترش تومور دارد ولی می‌تواند ترکیبی از جراحی (ماستکتومی یا برداشتن کامل پستان؛ برداشتن ربع پستان یا برداشتن بخش کوچکی از پستان) دارودرمانی (شیمی درمانی، بلوک هورمونی، آنتی بادی مونوکلونال) و رادیوتراپی باشد. معمولاً برای بلوک هورمونی از تاموکسیفن استفاده می‌شود.

  الو دکتر
۲۴ ارديبهشت ۹۷ ، ۱۲:۲۱ ۰ نظر موافقین ۰ مخالفین ۰
رضا حسینی